W 2016 roku polscy rolnicy wyprodukowali łącznie ok. 493 tys. ton wołowiny (wg wagi poubojowej). To o 17 tys. ton więcej w stosunku do 2015 roku i bagatela o 122 tys. ton więcej porównując z rokiem 2012. Znaczna większość tego produktu trafiła na eksport.
Zgodnie z danymi Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, procentowy udział mięsa wołowego wyeksportowanego w produkcji wołowiny w wadze poubojowej sięgał w 2016 roku 74%. Łącznie poza nasze granice wywieziono 363,1 tys. ton mięsa wołowego, w tym 290,5 tys. ton schłodzonego.
Wśród naszych największych odbiorców należy wymienić: Włochy (79,1 tys. ton), Niemcy (52,8 tys. ton) oraz Holandię (39,9 tys. ton).
mj/MRiRW
StoryEditor
Rośnie produkcja wołowiny
Nasza wołowina z roku na rok zyskuje coraz więcej sympatyków. Sprawdź ile jej wyprodukowano i wyeksportowano w 2016 roku.