Mimo utraty rosyjskiego rynku zbytu unijny eksport mięsa wzrósł w pierwszej połowie 2015 r. w porównaniu do analogicznego okresu 2014 r. Według danych KE od stycznia do czerwca br. do krajów trzecich wywieziono 2,47 mln ton mięsa łącznie z żywymi zwierzętami. Jest o ok. 57 tys. ton lub o 14% więcej niż w pierwszej połowie 2014 r. Jednocześnie w tym czasie obroty wzrosły o ok. 7% i osiągnęły 4,7 mld euro.
Z UE w pierwszej połowie br. wywożono na światowe rynki przede wszystkim bydło i wołowinę. Pod względem ilościowym wywóz w porównaniu do ub.r. wzrósł o 5,8% do poziomu 278 tys. ton, a wartość eksportu zwiększyła się o ok. 20% i osiągnęła 865 mln euro. Największą cześć wywozu stanowiły zwierzęta rzeźne i użytkowe sprzedawane do Libanu i Turcji.
W eksporcie wieprzowiny zadbano zwłaszcza na potrzeby importowe Chin i Korei Południowej. Wywóz do krajów trzecich tego mięsa w pierwszym półroczu br. wzrósł w porównaniu do analogicznego okresu 2014 r o 3,8% i osiągną poziom 1,45 mln ton. Wartość eksportu w tym czasie osiągnęła 2,68 mln euro, tj. wzrosła o 4,2%.
Po względem wartości eksportu do krajów trzecich najbardziej zwiększył się w pierwszej połowie br. wywóz mięsa drobiowego, tj. o 6,8% i osiągnął 1,04 mld euro. Pod względem ilościowym było to ok. 717 tys. ton, tj. na podobnym poziomie co w porównaniu do pierwszego półrocza br. Wzrost wartości wywozu mięsa drobiowego uzyskano dzięki wyższej średniej ceny, która w 2015 r. wynosiła 1463 euro/t, a w 2014 r. – 1370 euro/t. AgE (les)