StoryEditor

Rynek mięsa wołowego powoli wychodzi z kryzysu

Na koniec roku prognozowane są kolejne zwyżki cen skupu. Ale na horyzoncie potężne kłopoty związane z Brexitem oraz zapaścią na rynku tureckim. 
05.09.2019., 18:09h
Z informacji przedstawionych w Sejmie przez ministerstwo rolnictwa wynika, że wg. danych GUS pogłowie bydła na koniec 2018 r. wynosiło blisko 6,2 mln sztuk i było o 2,4% wyższe niż przed rokiem. Z kolei produkcja żywca wołowego wyniosła ok 1,1 mln ton i była o 1,5% wyższa niż rok wcześniej. Z prognoz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że w 2019 r. produkcja żywca może wzrosnąć o ok. 2% a pogłowie bydła nie zwiększy się. W pierwszej połowie roku wartość eksportu mięsa wołowego obniżyła się w relacji rocznej o 12,3% do 670,5 mln euro. A ilościowo do 11,3% do poziomu 181,6 tys. t.

W połowie lipca 2019 r. nastąpiła odwrócenie spadkowej tendencji cenowej na rynku wołowiny notowanej w Polsce jak i innych państwach członkowskich Unii Europejskiej od początku roku. W połowie sierpnia 2019 r. średnia cena bydła ogółem w Polsce wagi żywnej ukształtowała się na poziomie 5,98 zł/kg w relacji tygodniowej cena była stabilna względem poprzedniego miesiące wzrosłą o 5% a w skali roku była niższa o 11,6%.  - Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej prognozuje na najbliższe miesiące wzrost cen. Instytut ocenia, że w...
Pozostało 71% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 09:54