
W pierwszym i drugim tygodniu czerwca (22-23 tydzień) ceny produktów mleczarskich sprzedawanych przez mleczarnie były trochę wyższe niż w tygodniach poprzednich, jednak nadal utrzymuje się tendencja najniższych cen w stosunku do krajów sąsiadujących.
- Pełne mleko w proszku kosztuje średnio 1038,42 zł za 100 kg, cena od zeszłego roku zmalała o około 50 zł za 100 kg. Kraje sąsiadujące za PMP otrzymują średnio 100-120 zł więcej za 100 kg.
- Za 1 kg masła mleczarnie średnio otrzymały 22,51 zł, więcej o niecałą złotówkę w porównaniu do ubiegłego miesiąca, najwyższe ceny za masło w tym tygodniu otrzymywali holendrzy.
- Odtłuszczone mleko w proszku na początku czerwca kosztowało średnio 562,86 zł za 100 kg, to o około 12 zł więcej niż w ubiegłym tygodniu, najwięcej za OMP otrzymują przetwórcy w Oceanii, natomiast w Europie wśród krajów sąsiadujących cena za 100 kg OMP jest wyższa o co najmniej 100 zł.
- Ser gouda jest sprzedawany za 1211,54 zł, to o 12 zł drożej niż w ubiegłym tygodniu.
- Serwatka w proszku była sprzedawana 263,37 zł za 100 kg, to o 4 zł taniej niż w ubiegłym tygodniu.
- Niestety nie ma aktualnych ...