Zgodnie z dokumentem opublikowanym przez KE, sektor produkcji rolnej w całej Wspólnocie okazał się szczególnie odporny na skutki pandemii koronawirusa. Pomimo bardzo trudnej sytuacji producenci i przetwórczy żywności nadal ją dostarczali, a supermarkety i inne sklepy spożywcze pozostawały otwarte pomimo trwającej w wielu regionach izolacji społecznej. Eksperci uważają, że wraz ze stopniowym znoszeniem środków ograniczających rozprzestrzenianie się choroby w całej UE i rozpoczęciem wakacji, popyt (w tym szczególnie na usługi gastronomiczne), powinien powrócić do normalnego poziomu.
Prognozy odnoszą się także do mleka. Zgodnie z informacjami KE, silny wzrost skupu białego surowca (2,3%; zauważalny od kwietnia br. głównie we Włoszech, Niemczech i Holandii), w kolejnych miesiącach zwolni, tak by na koniec roku jego dostawy osiągnęły pułap ok. 144 mln ton, tj. o 0,7% wyższy niż w roku ubiegłym. Ten trend ma wynikać, m.in. z dalszego spadku pogłowia bydła związanego z wciąż niepewną sytuacją rynkową i potencjalnie gorszymi przychodami a także z ożywienia na rynku mięsa wołowego, czego ostatecznie skutkiem będzie wzrost uboju krów użytkowanych mlecznie....
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Rynek mleka na zakręcie: najnowsze prognozy KE
KE opublikowała prognozy dla rynku mleka. Jak będzie się kształtował popyt i konsumpcja w kolejnych miesiącach?