Ilość spożywanego mleka do 2030 roku ma wzrosnąć o 304 mln (35%) do 1,168 mld ton. Ponad połowa wzrostu nastąpi w Azji Południowej. Ponieważ popyt globalny wzrośnie o 35%, IFCN prognozuje też średnią długoterminową cenę dla producentów białego surowca. Ma ona wynosić 41 dolarów amerykańskich za 100 kg mleka o 4% zawartości tłuszczu i 3,3% białka. Odpowiada to równowartości 34,8 euro. To dobra wiadomość dla producentów z Europy, bo średnia cena mleka z 2017 roku zostałby przekroczona o 15,5%.
Mniej gospodarstw, więcej mleka
Wzrost ceny surowca nie zatrzyma spadku liczby gospodarstw produkujących mleko. Gospodarstwa, które pozostaną na rynku będą większe, a wydajność mleczna krów zwiększy się. Eksperci oczekują zdecydowanych zmian w produkcji, przede wszystkim za sprawą biotechnologii i cyfryzacji. Nowe techniki będą tworzone dzięki przetwarzaniu większej ilości danych. W prognozach krótkoterminowych – w połowie roku trendy podaży i popytu się zrównoważą, a w drugiej połowie br. eksperci przewidują średnią światową cenę rynkową 30 do 32 euro za 100 kg mleka.
Produkcja mleka wzrasta, ale nie tak szybko jak w 2017 roku – w Nowej Zelandii, UE i Argentynie panują niekorzystne warunki pogodowe, a Amerykańscy rolnicy cierpią również z powodu trudnej sytuacji gospodarczej.
StoryEditor
Rynek mleka: Powiało optymizmem
Według międzynarodowej sieci ekspertów IFCN, produkcja i spożycie mleka krowiego wzrośnie na całym świecie do 2030 roku, a więc ceny powinny pozostać stabilne. Na dorocznym spotkaniu ekspertów, organizacja przedstawiła swoją nową długoterminową prognozę dla globalnego rynku mleczarskiego.