StoryEditor

Rynek produktów mlecznych rozwija się

Po latach wzrostu, sprzedaż ustabilizowała się, rośnie nadal jej wartość. Kołem napędowym są stale zmieniające się trendy konsumenckie.  
18.01.2019., 10:01h
Prognozy agencji badawczej Euro­monitor zakładają, że średniorocznie wzrost wartości sprzedaży nabiału wyniesie 1,5 proc. w kolejnych latach, aż do 2021 roku. W ciągu roku natomiast rynek produktów mlecznych wzrósł o 6%. 

– Dużą szansą dla branży mleczarskiej są nowe trendy handlowe i poszukiwanie przez konsumentów wysokiej jakości produktów m. in. bez GMO czy ekologicznych, dopasowanych do potrzeb nawet najbardziej wymagających np. wegetarian, sportowców, czy po prostu osób otwartych na nowe smaki i poszukujących specjalnych funkcji produktów np. wspomaganie odporności czy witalności. Jest to perspektywiczna kategoria produktów – stwierdza Agnieszka Szpaderska dyrektor WorldFood Poland.

Ceny nabiału w ostatnich latach wzrosły o 5,9%, a mimo tego nie spadł na nie popyt. 
Według ekspertów World Food Poland na polskim stole średnio 5 razy w tygodniu goszczą serki białe i twarogi, serki śmietanowe do rozsmarowania na pieczywie, oraz serki wiejskie.

Rośnie rynek produktów bez laktozy


Jednym z trendów żywieniowych jest spożywanie produktów mlecznych pozbawionych laktozy, a rynek tych produktów cały czas rośnie. World Food Poland szacuje, że w niedalekiej przyszłości udział produktów bezlaktozowych może sięgnąć nawet 10% całego rynku mleczarskiego.

– Rynek kefirów wart jest ponad 2 mld 286 mln złotych i w przeciągu roku wzrósł wartościowo i ilościowo o 6,5%. Największą popularnością wśród konsumentów cieszy się jogurt naturalny, któremu przypada 88,1% rynku w ujęciu wartościowym. Rynek jogurtów pitnych wart jest ponad 551 milionów złotych, a wielkość sprzedaży to przeszło 72 miliony kilogramów – wymieniają eksperci World Food Poland. 

oprac. dkol na podst. worldfood.pl
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 19:30