Można więc wnioskować, że w bieżącym roku produkcja wołowiny w Unii wzrośnie. I faktycznie KE zakłada, ze w 2014 r. unijna produkcja wołowiny wzrośnie o 0,7%. Jak informują analitycy banku BGŻ w pierwszym półroczu 2013 r. w 11 krajach Wspólnoty, w których znajduje się 70% pogłowia bydła USA o 0,8% wzrosła liczebność tych zwierząt – najbardziej w Holandii, Włoszech, Irlandii i w Polsce. Pogłowie bydła spadło natomiast we Francji i w Niemczech.
Niestety, dla hodowców od 2012 r. w Unii obserwuje się spadek wolumenu sprzedaży wołowiny na rynki trzecie.
W 2012 r. odnotowano 35-procentowy spadek w skali roku. Z kolei dane Eurostat za pierwsze dziewięć miesięcy 2013 r. wskazują na kontynuacje tendencji malejącej i 29-proc. spadek eksportu w omawianym okresie w 2013 roku. Natomiast import nieprzetworzonej wołowiny do UE stale rośnie, we wspomnianym okresie wzrósł o 15% w skali roku.
jb