StoryEditor

Rynek wołowiny będzie się rozwijał

W ubiegłym roku w Unii Europejskiej wyprodukowano  blisko 3% mniej mięsa wołowego niż rok wcześniej – wynika z danych KE. Te same dane wskazują na mniejsze uboje jałówek, a to może oznaczać wzrost liczby zwierząt przeznaczanych do dalszej hodowli.
24.01.2014., 13:01h

Można więc wnioskować, że w bieżącym roku produkcja wołowiny w Unii wzrośnie. I faktycznie KE zakłada, ze w 2014 r. unijna produkcja wołowiny wzrośnie o 0,7%. Jak informują analitycy banku BGŻ w pierwszym półroczu 2013 r. w 11 krajach Wspólnoty, w których znajduje się 70% pogłowia bydła USA o 0,8% wzrosła liczebność tych zwierząt – najbardziej w Holandii, Włoszech, Irlandii i w Polsce. Pogłowie bydła spadło natomiast we Francji i w Niemczech.
Niestety, dla hodowców od 2012 r. w Unii obserwuje się spadek wolumenu sprzedaży wołowiny na rynki trzecie.


W 2012 r. odnotowano 35-procentowy spadek w skali roku. Z kolei dane Eurostat za pierwsze dziewięć miesięcy 2013 r. wskazują na kontynuacje tendencji malejącej i 29-proc. spadek eksportu w omawianym okresie w 2013 roku. Natomiast import nieprzetworzonej  wołowiny do UE stale rośnie, we wspomnianym okresie wzrósł o 15% w skali roku.

jb

Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. grudzień 2024 14:10