StoryEditor

Rynek wołowiny będzie się rozwijał

W ubiegłym roku w Unii Europejskiej wyprodukowano  blisko 3% mniej mięsa wołowego niż rok wcześniej – wynika z danych KE. Te same dane wskazują na mniejsze uboje jałówek, a to może oznaczać wzrost liczby zwierząt przeznaczanych do dalszej hodowli.
24.01.2014., 13:01h

Można więc wnioskować, że w bieżącym roku produkcja wołowiny w Unii wzrośnie. I faktycznie KE zakłada, ze w 2014 r. unijna produkcja wołowiny wzrośnie o 0,7%. Jak informują analitycy banku BGŻ w pierwszym półroczu 2013 r. w 11 krajach Wspólnoty, w których znajduje się 70% pogłowia bydła USA o 0,8% wzrosła liczebność tych zwierząt – najbardziej w Holandii, Włoszech, Irlandii i w Polsce. Pogłowie bydła spadło natomiast we Francji i w Niemczech.
Niestety, dla hodowców od 2012 r. w Unii obserwuje się spadek wolumenu sprzedaży wołowiny na rynki trzecie.


W 2012 r. odnotowano 35-procentowy spadek w skali roku. Z kolei dane Eurostat za pierwsze dziewięć miesięcy 2013 r. wskazują na kontynuacje tendencji malejącej i 29-proc. spadek eksportu w omawianym okresie w 2013 roku. Natomiast import nieprzetworzonej  wołowiny do UE stale rośnie, we wspomnianym okresie wzrósł o 15% w skali roku.

jb

Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 01:23