Rolnicy wyprodukowali 3 mln t rzepaku, na powierzchni 900 tys. ha. Powstaje z niego 1,5 mln t poekstrakcyjnej śruty rzepakowej, z czego ok. 50% eksportujemy. Tymczasem do Polski co roku sprowadzane jest 2,2 mln t poekstrakcyjnej śruty sojowej. Dlaczego aż tyle wywozimy krajowego białka, które może być bezpieczną i realną alternatywą dla soi? Jakie są bariery wykorzystania rzepaku, a jakie możliwości zwiększenia jego udziału w żywieniu bydła mlecznego? Wszystkie te zagadnienia omówili eksperci podczas II Ogólnokrajowej konferencji na temat śruty rzepakowej w Piątnicy na Podlasiu.
Należy rozpocząć walkę ze stereotypami dotyczącymi rzepaku. Jeżeli jesteś ciekawy jakie argumenty mieli eksperci, żeby przekonać Cię o swojej racji, zajrzyj do styczniowego wydania Top Bydło, a znajdziesz tam wiele ciekawych informacji m.in. z wykładu prof. Kowalskiego z UR w Krakowie!
dkol