![Mocne racice w połączeniu z utrzymaniem na głębokiej ściółce i dwukrotnie w ciągu roku wykonywanej korekcji racic ograniczają brakowanie z powodu chorób układu ruchu.](https://static.topagrar.pl/images/2024/06/12/o_539251_1280.webp)
Naukowcy odkryli, że produkcja twarogu mogła się odbywać na ziemiach polskich (na Kujawach) już 7 tys. lat temu! Udokumentowane początki serowarstwa przede wszystkim są odkrywane na ziemiach ówczesnej Galicji, a także na Podhalu, gdzie produkowano bundz i oscypki z mleka owczego.
Kolejny etap serowarstwa to już mleczarstwo przemysłowe na terenie dawnych zaborów pruskich (Wielkopolska i Pomorze). W Rzeszowie znajduje się największe muzeum mleczarstwa polskiego, w którym kiedyś mieściła się szkoła serowarska, której początki sięgają 1903 r. Polska wykształciła znakomitych serowarów.
Stopniowo zaczęły powstawać małe spółdzielnie mleczarskie, które były formą wydostania się z biedy galicyjskiej. Typowe zakłady mleczarskie czyli prywatne dworskie mleczarnie powstawały powoli na Podkarpaciu, w okolicach Krakowa w latach 30-tych XIX wieku. Z inicjatywy spółdzielni powstawały drogi, domu czy wiejskie świetlice.
Warto obejrzeć film przygotowany w oparciu o wiedzę ekspertów z dziedziny polskiego mleczarstwa. Jak się okazuje, są jeszcze świadkowie tej historii, którzy mają do opowiedzenia ciekawą historię, ponadto można zobaczyć wspaniałe fotografie przywodzące na myśl wspomnienia z dzieciństwa.
dkol