– Serowarstwo ma coś w sobie takiego seksi – mówi Edward Bajko, prezes Spomlek w filmie przygotowanym przez Polską Izbę Mleka w ramach Funduszu Promocji Mleka, który w kilkunastu minutach opowiada historię polskiego serowarstwa.
Naukowcy odkryli, że produkcja twarogu mogła się odbywać na ziemiach polskich (na Kujawach) już 7 tys. lat temu! Udokumentowane początki serowarstwa przede wszystkim są odkrywane na ziemiach ówczesnej Galicji, a także na Podhalu, gdzie produkowano bundz i oscypki z mleka owczego.
Kolejny etap serowarstwa to już mleczarstwo przemysłowe na terenie dawnych zaborów pruskich (Wielkopolska i Pomorze). W Rzeszowie znajduje się największe muzeum mleczarstwa polskiego, w którym kiedyś mieściła się szkoła serowarska, której początki sięgają 1903 r. Polska wykształciła znakomitych serowarów.
Stopniowo zaczęły powstawać małe spółdzielnie mleczarskie, które były formą wydostania się z biedy galicyjskiej. Typowe zakłady mleczarskie czyli prywatne dworskie mleczarnie powstawały powoli na Podkarpaciu, w okolicach Krakowa w latach 30-tych XIX wieku. Z inicjatywy spółdzielni powstawały drogi, domu czy wiejskie świetlice.
Warto obejrzeć film przygotowany w oparciu o wiedzę ekspertów z dziedziny polskiego mleczarstwa. Jak się okazuje, są jeszcze świadkowie tej historii, którzy mają do opowiedzenia ciekawą historię, ponadto można zobaczyć wspaniałe fotografie przywodzące na myśl wspomnienia z dzieciństwa.
dkol
StoryEditor
"Serowarstwo ma w sobie coś seksi" – produkcja twarogu ma już 7 tys. lat!
Serowar, to musi być człowiek z pasją, życzliwy, szlachetny, o wysokiej subtelności i kulturze – tak mówią o serowarach eksperci i specjaliści polskiego mleczarstwa, którego historia sięga kilku tysięcy lat. Zobacz film!