
Festiwal serów i twarogów polskiego mleczarstwa to nie tylko niepowtarzalna okazja do pogłębienia wiedzy na temat technologii produkcji serów, przyrządzania sporządzanych z nich potraw ale także degustacji. To trzecia edycja imprezy, która kierowana jest głównie do dzieci. Będą one mogły liczyć na wiele pokazów, konkursów i animacji propagujących wykorzystanie serów i twarogów w diecie. Punktem kulminacyjnym spotkania będzie niewątpliwie ogłoszenie „Serowego i Twarogowego Króla”, którzy będą wybrani przez konsumentów w trakcie dwudniowego konkursu. Uczestnicy ocenią produkty oferowane przez 20 mleczarni, których stoiska będzie można odwiedzać w czasie trwania imprezy.
Głównymi organizatorami III Ogólnopolskiego Święta Sera”, które odbędzie się w dniach 12–13 września br. w Hotelu Omega w Olsztynie są Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego oraz Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich. Więcej informacji można przeczytać pod adresem: www.uwm.edu.pl/festser.
mj