Europejski rynek wołowiny
Agresja militarna Rosji na Ukrainę poważnie zakłóciła funkcjonowanie światowych rynków rolnych. To wpłynęło na zwiększenie niepewności co do dostępności zbóż i nasion oleistych w przyszłości i dodało kolejny element niestabilności do już i tak napiętych rynków. UE jest w dużej mierze samowystarczalna pod względem produkowanej żywności, ma ogromną nadwyżkę w handlu rolno-spożywczym, a po jednolitym rynku UE można po raz kolejny spodziewać się, że udowodni swoją zdolność do amortyzacji wstrząsów. Niemniej istnieją pewne obawy dotyczące opłacalności ze względu na wysokie koszty produkcji i tendencje wzrostowe inflacji.
Prognoza krótkoterminowa dla europejskiej wołowiny
Oczekuje się, że produkcja wołowiny w UE zmniejszy się o 0,5 % w 2022 r. pomimo stosunkowo wysokich cen, głównie z powodu dostosowania organizacyjnego w sektorze wołowiny i mleczarskim: ceny w skupie mleka pozostają na wysokim poziomie, co zachęca rolników do pozostania w tej gałęzi produkcji, bez zmniejszania stad mlecznych. Według EuroMeatNews, eksport powinien nieznacznie wzrosnąć dzięki umowom handlowym, ale jest ograniczany pr...