Majowe ceny masła szczególnie dynamicznie spadały w Polsce. (Polska jest czwartym co do wielkości produkcji dostawcą masła w UE). W dniu 25 maja 2014 r. ceny tego tłuszczu mlecznego wynosiły 3,34 euro/kg, były więc o 2,62% niższe niż miesiąc wcześniej (w ujęciu złotówkowym odnotowano 3,06% spadku do 13,96 zł/kg). Niemniej jednak stawki te nadal były wyższe od ceny interwencyjnej (o 35,56%), ale i o 4,57% niższe od średniej ważonej dla całej UE.
Nic więc dziwnego, że polskie masło już od dłuższego czasu pozostaje konkurencyjne na rynku unijnym. e-abi
StoryEditor
Spadają jak… po maśle
Ceny masła w UE spadają przynajmniej od początku drugiego kwartału 2014 roku. W maju były niższe niż przed rokiem o 11,32%, a w porównaniu z kwietniem br. były niższe o 0,99%, plasując się na poziomie 3,5 euro/kg.