Indeks cen żywności FAO obliczany przez ONZ ponownie spadł. Według danych tej międzynarodowej organizacji w lipcu br. indeks ten wynosił 164,8 pkt., jest to o 1% mniej niż w czerwcu i o 19,4% mniej niż rok wcześniej. Poziom cen z lipca br. jest najniższy od września 2009 r., który był kryzysowym rokiem finansowym w skali globalnej. Szczególnie dynamicznie spadły ceny produktów mleczarskich, których indeks w porównywanych miesiącach br. zmniejszył się o 7,2% i osiągnął poziom 149,1 pkt. FAO tłumaczy to mniejszym popytem w Chinach, na Bliskim Wschodzie oraz w Afryce i równoczesną nader obfitą podażą z Europy. Indeks cen produktów mleczarskich FAO jest obliczany na podstawie cen masła, pełnego i odtłuczonego mleka w proszku oraz serów. Jest on obok innych indeksów (np. zbóż, roślin oleistych, mięsa) częścią składową ogólnego indeksu cen żywności FAO. W lipcu br. indeks cen roślin oleistych w porównaniu do czerwca br. spadł o 5,5% i wyniósł 147,6 pkt. W tym czasie indeks cen zbóż zmalał o 2% do poziomu 166,5 pkt. O 2,5% zmniejszył się indeks cen cukru, który w lipcu br. wyniósł 181,2 pkt. Indeks cen mięsa i wyrobów mięsnych utrzymał się na poziomie z czerwca br. tj. 174,1 pkt. AgE (les)