Według najnowszych danych Komisji Europejskiej za 100 kg białego surowca europejskie mleczarnie płaciły w sierpniu 2015 r. średnio 29,3 euro. To o 0,4 i 2,54 euro mniej niż odpowiednio w lipcu i styczniu br. Najniższe stawki otrzymywali farmerzy w takich krajach, jak Litwa, Łotwa i Rumunia – odpowiednio 19,10, 20,57 i 22,84 euro/100 kg mleka. Najwyższe ceny oferowano na Cyprze, Malcie i w Grecji. Tamtejsi producenci mogli liczyć na zapłatę w wysokości odpowiednio: 55,81, 46,49 oraz 40,98 euro/100 kg.
W Polsce psychologiczna bariera 30 euro została już przełamana we wrześniu 2014 r. Od tamtego czasu średnia cena białego surowca spadała z miesiąca na miesiąc (z wyjątkiem grudnia ub. r.) osiągając w sierpniu 2015 r. stawkę 26,74 euro/100 kg. Dla porównania w tym samym czasie niemieccy, holenderscy czy francuscy farmerzy, za tę samą ilość odstawionego w skupie surowca, otrzymywali średnio odpowiednio: 27,94, 28,5 i 30,58 euro.
Zapłata za mleko w UE (w okresie od stycznia do sierpnia br.) wynosiła przeciętnie 30,76 euro, a w Polsce – 28,18 euro/100 kg . W relacji rocznej uległa ona we Wspólnocie spadkowi o 19,7%, podczas gdy w Polsce skala obniżek wyniosła 15,9% (obniżyła się ze zdecydowanie niższego pułapu). Biorąc pod uwagę te dane, średnia cena mleka w Polsce – pomimo nadal niższego poziomu – powoli wyrównuje się z przeciętną zapłatą za biały surowiec w krajach UE.
mj/KE, obliczenia własne
Fot. Sierszeńska