Według najnowszych danych Komisji Europejskiej za 100 kg białego surowca europejskie mleczarnie płaciły w styczniu 2015 roku średnio 32,83 euro. To o 0,22 i 1,53 euro mniej niż odpowiednio w październiku i grudniu 2014 r. Najniższe stawki za mleko otrzymywali tradycyjnie farmerzy w takich krajach, jak: Łotwa, Litwa i Estonia, odpowiednio 23,19, 23,50 i 24,82 euro/100 kg mleka.
Nieznacznie więcej, lecz cały czas poniżej psychologicznej bariery 30 euro/100 kg mleka, dostawali producenci w Polsce. Przeciętna cena surowca wynosiła w styczniu br. 29,07 euro/100 kg, podczas gdy jeszcze w grudniu sięgała 29,98 euro/100 kg. Dla porównania w tym samym czasie niemieccy, francuscy i holenderscy rolnicy za 100 kg odstawionego w skupie białego surowca otrzymywali średnio odpowiednio: 32,48, 33,20 i 30,25 euro.
Generalnie ceny w całej UE w stosunku do zapłaty sprzed roku były niższe o ok. 18%. Największe obniżki (33%) zanotowano w Estonii, Litwie (31%) i Holandii (30%). Najmniej stracili natomiast dostawcy na Cyprze (1%), Malcie (3%) i w Grecji (5%). Z kolei skala spadku cen w Polsce wyniosła 19%. mj (źródło: KE)
StoryEditor
Spadki cen mleka w całej UE
Kolejne spadki cen mleka. Zapłata za surowiec w skupie obniżyła się w przeciągu roku o ok. 18%.