Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) zanotowano kolejny – drugi z rzędu – niewielki spadek średniego indeksu cen kontraktów terminowych na produkty mleczarskie. Obniżył się on o 1,4% (natomiast we wcześniejszym notowaniu o 1,6%).
Tym razem najwięcej na wartości, tj. 7,8% straciła kazeina podpuszczkowa, za którą można było uzyskać 4405 dol/t. Niższe stawki zaobserwowano także w przypadku masła, którego indeks spadł o 5,9%. Sprzedawano je w cenie 3162 dol/t. Spadki dotyczyły również sera cheddar (o 3,4% do 2867 dol/t), odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), które oferowano po 1835 USD/t (tj. o 3,2% mniej niż w poprzednim notowaniu) oraz laktozy, za którą płacono o 1,7% mniej, tj. 579 dol/t). Relatywnie niewielki spadek wartości (o 0,5%) zanotowało pełne mleko w proszku (PPM). Za tonę tego produktu płacono 2188 dol.
Sytuacja cenowa poprawiła się jedynie w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego oraz maślanki w proszku. Stawki w ich przypadku wzrosły odpowiednio o 2,4% (do 3724 dol/t) oraz 2,7% (do 1620 dol/t). opr. mj
Fot. Jajor
StoryEditor
Spadkowy trend trwa
Ostatnie notowanie z aukcji Fonterry przyniosło niewielki spadek średniej ceny produktów mleczarskich z wszystkich kontraktów terminowych.