19 maja br. na aukcji Fonterry (Global Dairy Trade) średni indeks cen kontraktów terminowych na wszystkie produkty mleczarskie spadł o 2,2%. W porównani do giełdy z początku maja br. największą obniżkę ceny, tj. o 7,1% odnotowano w przypadku sera Cheddar, za który płacono 2745 USD/t. Pod względem skali spadku ceny na drugi miejscu uplasował się bezwodny tłuszcz mleczny, za który 20 maja br. można było uzyskać 3337 USD/t (spadek o 4,8%). W tym czasie cena otłuszczonego mleka w proszku (OMP) osiągnęła poziom 1992 USD/t (spadek o 3,6%), a pełnego mleka w proszku (PMP) – 2390 USD/t (spadek o 0,5%). Mniej płacono także za masło, tj. 2911 USD/t (spadek o 3,2%). Natomiast wyższe ceny niż na giełdzie z początku maja br. osiągnęła suszona maślanka, za którą płacono 1930 USD/t (wzrost o 3,2%) oraz laktoza – 580 USD/t (wzrost o 0,9%). Kolejna aukcja Fonterry odbędzie się 2 czerwca br. les