
W SM Spomlek udziały ma 1700 członków, z czego 1200 to rolnicy-producenci mleka. Firma zatrudnia 750 pracowników. Mleko odbiera z obszaru 10 województw. Kupuje go 700 tys. l dziennie, z których wyrabia 70 t szlachetnych, długodojrzewających serów żółtych. Najbardziej cenione to: Bursztyn, Rubin i Szafir. Oprócz Radzynia ma zakłady w Parczewie, Chojnicach i Młynarach. W ubiegłym roku przychody Spomleku wyniosły 550 mln zł.
Historia mleczarstwa tych stron rozpoczyna się w 1909 r. w Woli Skromowskiej koło Kocka, gdzie z inicjatywy inż. Zygmunta Chmielewskiego i innych lokalnych entuzjastów idei spółdzielczości powstała pierwsza samodzielna włościańska spółdzielnia mleczarska. Początkowo mieściła się w prywatnym domu powstała, by w 1911 r. spółdzielcy własnymi siłami i za własne środki postawili budynek mleczarni ze sklepem. Wówczas skupowali 500–600 l mleka dziennie i przerabiali je na masło. Takie były prawdziwe początki mleczarstwa w tych stronach.
as