
W styczniu kraje Wspólnoty sprowadziły 23,4 tys. ton mięsa (w ekwiwalencie mięsa), produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, czyli o 13,6% mniej niż przed rokiem. Największe ilości tego towaru przyjechały z Brazylii (9,6 tys. ton), Urugwaju (3,5 tys. ton) i Argentyny (3,1 tys. ton). Łącznie udział tych państw w imporcie wynosił 69,5%. Ponadto duże ilości mięsa wołowego wysłała do Europy Australia (3,2 tys. ton), a także: USA ( 2,1 tys. ton), Nowa Zelandia (549 ton), Namibia (351 ton) i Botswana (352 tony).
Jeśli chodzi o eksport, to w omawianym czasie UE sprzedała na rynki zagraniczne 40 tys. ton mięsa i produktów wołowych oraz żywca wołowego (liczonego w ekwiwalencie mięsa). Było to o 19% większa ilość niż w styczniu 2014 r. Najwięcej dostaw skierowano do Hongkongu (5414 ton), Libanu (4691 ton), na Wybrzeże Kości Słoniowej (2646 ton), Ghany (2558 ton) oraz Bośni i Hercegowiny (2535 ton). Największy udział w eksporcie ogółem miały dostawy do Hongkongu (11,6%). ag