Produkty uboczne z przemysłu rolno-spożywczego od lat są wykorzystywane w żywieniu zwierząt hodowlanych. Wśród nich pasze suche, wilgotne i mokre. Zobacz, jakie płynne dobro dla Twojego stada jest w zasięgu ręki.
Wysłodki buraczane, pulpa ziemniaczana to wartościowe
pasze, które są produktami ubocznymi z przemysłu rolno-spożywczego. Mogłoby się wydawać, że taka pasza jest mniej wartościowa.
Uboczny nie jest gorszy
Słowo „uboczny” może kojarzyć się z czymś gorszym. Jednak to błędne myślenie. Możemy wyliczać mnóstwo znanych i cenionych pasz, które są tzw. współproduktami. Wykorzystanie ich w
żywieniu zwierząt to nie tylko naturalna utylizacja. Mają często lepszy profil składników niż forma wyjściowa. Wśród rodzajów pasz rozróżniamy pasze suche (np. otręby pszenne), pasze wilgotne (np. wysłodki buraczane) oraz pasze płynne (syrop paszowy). Forma płynna jest zdecydowanie mniej znana, ale też zdecydowanie godna uwagi. Dlaczego?
Co dobrego w syropie paszowym
Ta płynna
pasza powstaje na drodze fermentacji skrobi z ziaren pszenicy lub kukurydzy przy wyrobie alkoholu. Znany jest m.in. jako część suszonego wywaru z kukurydzy (DDGS), który powstaje w produkcji bioetanolu. Jednak warto przyjrzeć się syropowi, jako odrębnej paszy. Syrop paszowy zawiera wysoki poziom białka, którego znaczna część stanowi białko nierozkładalne w żwaczu (RUP). Co to oznacza? Chroni to przed wzmożoną produkcją mocznika i podwyższonym poziomem tego związku w mleku. RUP przechodzi do jelita cienkiego, gdzie jest wchłaniane, dzięki czemu mleko ma odpowiedni poziom białka. Ponadto, białko w syropie paszowym ma korzystny profil aminokwasowy, ponieważ część białka pochodzi z drożdży. Syrop jest również cennym źródłem składników mineralnych oraz witamin (m.in. witaminy B pochodzącej z drożdży).
Jakie korzyści dla Twojego stada?
Syrop paszowy z powodzeniem można zastosować jako źródło białka, np. w zastępstwie innych pasz wysokobiałkowych. Z kolei wartość energetyczna syropu, która pochodzi z gliceryny to sposób na ochronę krów w laktacji przed ujemnym bilansem energetycznym. Konsystencja syropu scala składniki paszowe dawki, co jest dobrym sposobem na wybredne krowy selekcjonujące paszę. TMR z dodatkiem syropu nie wysycha na stole paszowym i jest bardziej smakowity, więc sprzyja pobieraniu suchej masy. A co z trzodą chlewną? Syrop paszowy jest również cenną paszą dla świń w systemie żywienia na mokro.
Jak magazynować syrop paszowy?
Mogłoby się wydawać, że ze względu na konsystencję syrop jest trudny do przechowywania w gospodarstwie. Każda pasza musi być odpowiednio magazynowana i konserwowana, by nie straciła swojej wartości odżywczej. Syrop musi być przechowywany w specjalnym, kwasoodpornym silosie z mieszadłem. Jeśli są przestrzegane prawidłowe zasady magazynowania syropu, wtedy pasza zachowuje przydatność do 3 miesięcy. Aby mieć pewność, że syrop pochodzi ze sprawdzonego źródła i ma gwarancję składu, warto wybrać propozycję od
firmy Duynie, która dostarcza pasze mokre i wilgotne dla bydła oraz trzody chlewnej.
Dowiedz się więcej o syropie paszowym. Zadzwoń do eksperta: +48 718 811 208.