Trwają prace nad nowym rozporządzeniem dotyczącym programu „Mleko w szkole”, a także „Owoce i warzywa w szkole”. Jak podkreśla MRiRW, budżet powyższego programu dla UE-28 wynosi w skali roku szkolnego 250 mln euro, z czego dla Polski na rok szkolny 2017/2018 przeznaczono ok. 26 mln euro. Ze środków unijnych na komponent owocowo-warzywny zostanie przeznaczone ok. 14,9 mln euro (66,1 mln zł), natomiast na komponent mleczny 11,04 mln euro (48,72 mln zł).
Na realizację dostaw owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych do szkół podstawowych przewidziano również pieniądze z budżetu krajowego w wysokości 128,1 mln zł. Powyższą kwotę podzielono po równo na oba programy tj. „Mleko w szkole” i „Owoce i warzywa w szkole” po ok. 64 mln zł.
Jak czytamy w komunikacie prasowym MRiRW, zakłada się, że nowy program szkolny obejmie w Polsce ok. 1,9 mln dzieci z klas I-V szkół podstawowych. W trakcie roku szkolnego dzieciom zostaną dostarczone bezpłatnie 84 porcje różnorodnych owoców i warzyw, w tym soków, oraz 74 porcje mleka i przetworów mlecznych, takich jak naturalny jogurt i kefir oraz serki twarożkowe.
Na nowe rozporządzenie krytycznie patrzą przedstawiciele sektora mleka, w tym m.in. Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich. Jak czytamy w opinii: „Kolejny projekt Rozporządzenia Rady Ministrów dotyczący wspólnego programu szkolnego doprowadzi do załamania , a nawet unicestwienia jego realizacji (w części mlecznej)".
KZSM podkreśla, że propozycja niezwiększania środków budżetowych ponad poziom ustalony przez poprzedni rząd tj. 128 mln zł przy zwiększeniu programu w części owoców i warzyw spowoduje zmniejszenie dostaw porcji mleka z 250 mln do 160 mln/ rok tj. o prawie 40% . Wynika to z redukcji: ilości dzieci objętych programem z 2,6 mln do 1,9 mln, ilości porcji rocznych z 96 do 84 tj. poniżej 50% dni szkolnych w roku, oraz budżetowej dotacji mleka dla szkół z obecnych 118 mln zł do 64 mln zł.
Co więcej, propozycja ustalenia ceny za 1 porcję 65 groszy nie uwzględnia realiów wzrostu cen surowca o ponad 1/3 w stosunku do roku ubiegłego, wzrostu kosztów infrastruktury logistycznej, a rozszerzenie programu o dostawy w tej samej cenie znacznie droższych naturalnych napojów: kefiru, jogurtu i sera twarogowego stawia pod znakiem zapytania celowość produkcji nierentownego mleka i przetworów mlecznych dla szkół.
Do sprawy odniosła się również Polska Izba Mleka, która w piśmie do MRiRW, wnioskuje m.in. o zwiększenie budżetu jednostkowego na porcję mleka i produktów mlecznych do poziomu co najmniej 0,75 zł za porcję kosztem ograniczenia ilości porcji dostarczonych do szkół w czasie jednego roku szkolnego oraz przywrócenie mleka smakowego i jogurtu smakowego do koszyka produktów dostarczanych dzieciom, a także dopisanie na listę sera w plastrach lub kawałkach.
opr. mj/MRiRW/KZSM/PIM
Fot. Sierszeńska
StoryEditor
Szklanka mleka: będzie mniej pieniędzy?
Mleko w szkole – trwa batalia organizacji mleczarskich o większy budżet dla programu. Zaproponowane stawki są zbyt mało atrakcyjne dla przetwórców.