StoryEditor

Sztuczne mięso to nie jest mięso: Copa-Cogeca o niemięsnych nazwach produktów

Mięso z laboratorium nie jest mięsem, ale jadalnym produktem białkowym – przekonują polskie organizacje rolnicze. Ich zdaniem, kwestie nazewnictwa takiej „żywności”, powinny być restrykcyjnie rozstrzygnięte na poziomie unijnej legislacji.
07.10.2022., 11:10h

Podczas ostatniego posiedzenia Prezydium Copa-Cogeca przedmiotem obrad była m.in. kwestia laboratoryjnego wytwarzania „mięsa”.

Jakie zamienniki mięsa są dostępne na rynku?

W spektrum produktów białkowych służących jako alternatywa dla mięsa znajduje się 4 główne rodzaje produktów:

  • produkty białkowe pochodzenia roślinnego (w stylu wegańskich pasztecików lub „burgerów” zrobione z soi, grochu lub innych białek roślinnych),
  • produkty białkowe wytworzone w procesie fermentacji przy użyciu drożdży, grzybów lub bakterii,
  • produkty pochodzące z kultur komórek zwierzęcych,
  • produkty łączące te różne techniki (białka roślinne, fermentacja i hodowlę komórkową).

Ataki na hodowców jako kampanie marketingowe

Marketingowi tych produktów od zawsze towarzyszyła agresywna kampania medialna, której celem jest obrzydzenie konsumpcji produktów pochodzenia odzwierzęcego takich jak mięso czy mleko.

– Hodowla zwierząt i produkcja mięsa, podobnie zresztą jak cały sektor rolny, jest przedmiotem ataków ze strony różnych środowisk „ekologicznych”. Rolnicy muszą tłumaczyć się z całkowicie bezpodstawnych zarzutów stawianych przez osoby...

Pozostało 70% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 18:21