StoryEditor

Targi Ferma w Łodzi - jak było pierwszego dnia?

O TMR-ze, zdrowym wymieniu i prawidłowym zarządzaniu rozrodem w Hali EXPO w Łodzi. Jak wyglądał pierwszy dzień Fermy bydła?
16.02.2018., 19:02h
Dzisiaj ruszyła trzydniowa (16-18.02) impreza dla hodowców bydła, trzody i drobiu. Ciekawy 
program wykładowy i panele dyskusyjne prowadzone przez najlepszych ekspertów przyciągnęły hodowców z całej Polski. Sale wykładowe były wypełnione po brzegi. 

Jaki system żywienia dla 50 - 100 krów?

- Zachęcam do grupowego żywienia krów w takich stadach i wytworzenia przynajmniej dwóch 
grup laktacyjnych. Krowy wysokowydajne żywione TMR-em ustawionym na 35 l mleka i krowy 
niskowydajne żywione TMR-em na 22 l mleka. Taki system daje lepsze efekty niż jeden TMR i 
stacja paszowa dla wszystkich - mówił podczas wykładu "TMR czy PMR" prof Zygmunt Maciej 
Kowalski z UR w Krakowie. 

Profesor wymienił liczne zalety systemu TMR, ale również ograniczenia zastosowania tego 
modelu żywienia. System PMR według prof. Kowalskiego może mieć skuteczne zastosowanie w grupie dla krów fresh - tuż po wycieleniu, ponieważ łatwiej wtedy sprawować pieczę nad pobraniem paszy przez daną sztukę, gdy podczas żywienia TMR-em nie widać tego tak 
dokładnie.  

Włókno fizycznie efektywne?

Dawka pokarmowa powinna zawierać 21-23% peNDF, w takiej formie pozwala utrzymać pH treści żwacza na poziomie około 6,0. 
peNDF to wartość, której nie określi analiza chemiczna. Ten współczynnik można oznaczyć na 
każdej fermie, a do tego służą właście Penn State Forage Particle Separator - czyli sita. 
- Ustalono, że ilość paszy bądź TMR-u, która pozostała na sitach 1-3 odpowiada procentowemu udziałowi włókna fizycznie efektywnego - mówił dr inż Zbigniew Lach z OHZ Osięciny. 

Nowoczesne obory

Niedługo rusza nabór wniosków na Modernizację gospodarstw w obszarze B i C, to ostatni gwizdek na składanie dokumentów. 

Tymczasem, chyba na zachętę, dzisiaj budynkami inwentarskimi i zastosowanymi w nich zaawansowanymi technologiami chwalili się sami hodowcy.

Leszek Seraszek z Głuchowa w woj. wielkopolskim zaprezentował swoją oborę, w której średnia wydajność sięga 10 200 l.
Natomiast Dorota Wyrobek z Sycowa w woj. dolnośląskim pokazała uczestnikom konferencji jak zastąpić pracę ludzkich rąk innowacyjnymi rozwiązaniami w żywieniu dorosłych sztuk, ale także odpoju i odchowu cieląt. Krowy są żywione nawet 8 razy dziennie, a nakłady pracy  są  niewielkie. W całej inwestycji chodziło właścicielce o wyeliminowanie czynnika ludzkiego, na którym w ostatnich latach Dorota Wyrobek kilkakrotnie się zawiodła.   
Panel dyskusyjny został zorganizowany przez ODR w Brwinowie. 


Już jutro wykład Red. Marcina Jajora o ciekawych rozwiązaniach i nowoczesnych trendach stosowanych w odwiedzanych przez nas oborach. Nie możesz tego przegapić!

dkol

Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 06:36