Na drugiej w listopadzie br. internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) średni indeks cen kontraktów terminowych na wszystkie produkty mleczarskie spadł o 7,9%. Za wyjątkiem masła, którego notowania wzrosły o 5,6%, tj. to poziomu 2709 USD/t, na wartości straciły pozostałe produkty. Najbardziej staniały proszki mleczne, za pełne mleko w proszku (PMP) płacono 2148 USD/t, tj. mniej o 11%. O 8% spadła cena odtłuszczonego mleka w proszku (OPM), za które można było uzyskać 1851 USD/t. Na giełdzie Fonterry 17 listopada br. za bezwodny tłuszcz mleczny płacono 3430 USD/t (spadek o 5,9%), a za ser Cheddar 2874 USD/t (spadek o 5%). Na tej aukcji staniała także o 4,4% kazeina podpuszczkowa, tj. do poziomu 5250 USD/t. Laktoza straciła na wartości 2%, można było z nią uzyskać 503 USD/t, a maślankę w proszku sprzedawano w cenie 1825 USD/t (spadek o 1%). Następna aukcja Fonterry odbędzie się 1 grudnia 2015 r. les, fot. Lesiakowski