StoryEditor

Trzy strategiczne tygodnie

„Jak przygotować krowę do laktacji?” To pytanie które zadawali sobie uczestnicy konferencji zorganizowanej w ubiegły czwartek w Krakowie.
18.03.2018., 23:03h
Organizatorem tego wydarzenia był nasz wieloletni autor prof. Zygmunt M. Kowalski wraz ze współpracownikami z Katedry Żywienia i Dietetyki Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, a prelegentami specjaliści z Hiszpanii, Holandii, USA i Polski.
– To już nasze trzecie spotkanie z tego cyklu. Znakiem rozpoznawczym konferencji jest znak zapytania. Pytania stawiają hodowcy i lekarze weterynarii, a nasi goście, specjaliści w swoich dziedzinach starają się dać na nie odpowiedź, zgodnie z aktualnym stanem wiedzy. Z roku na rok wiemy coraz więcej, ale wciąż wiele kwestii budzi wątpliwości – mówił witając słuchaczy prof. Kowalski.

Jak żywić krowę w okresie przejściowym przed porodem?
To zagadnienie tematem wystąpienia Prof. Alexa Bacha z Hiszpanii. Specjalista przedstawił ciekawe wyniki doświadczenia, przeprowadzonego na krowach w kolejnych laktacjach. Okazało się, że żywienie matki ma nie tylko wpływ na nią samą, na płód i jakość siary, ale także na przyszłe laktacje u mającej się narodzić jałówki. Dokładne analizy pozwoliły badaczom wnioskować, że im krowa jest w wyższej laktacji, tym urodzona przez nią jałówka będzie miała mniejszą produkcję mleka w przyszłości. Największy potencjał produkcyjny mają samice urodzone przez pierwiastki, bowiem w trakcie ciąży płód nie konkuruje z produkcją mleka.

W okresie zasuszania należy krowie zapewnić odpowiednią podaż energii i skrobi (by zminimalizować mobilizację tłuszczu). Zasuszać należy gwałtownie, bez zmiany częstotliwości doju i nie przedłużać nadmiernie laktacji. Przed zasuszeniem nie należy zmieniać dawki, podobnie jak przez cały okres zasuszania. To ogólne wytyczne, które trzeba odpowiednio zmodyfikować w zależności od potrzeb stada. Zawsze swój system należy monitorować przy użyciu różnorodnych wskaźników.

Jak okres zasuszenia determinuje jakość siary?
Czy działania hodowcy w okresie zasuszania mają wpływ na jakość siary? Na to pytanie próbował odpowiedzieć Dr Paweł Górka, który podkreślał, że dla hodowcy siara to przede wszystkim immunoglobuliny dla cielęcia (tutaj ilość, jakość i czas podania można kontrolować). Mniejszy natomiast wpływ mamy  na zawartość immunoglobulin. A to jest kluczowe dla zdrowia cieląt w pierwszych tygodniach życia. Szacuje się, że nawet 50% krów produkuje siarę z zawartością immunoglobulin poniżej 50g/l. Jednak jak podkreślał prelegent siara to nie tylko immunoglobuliny – ale też tłuszcze, białko, witaminy i substancje mineralne. Od zawartości tych składników też zależy jakość siary – przykładowo witaminy A może być w siarze 10 tys. jednostek, ale i …70 tys. Duże różnice obserwujemy też w zawartości innych związków (hormony, insulina). Na tym polu jak dotąd niewiele wiemy jak je można regulować ich zawartość.
Na jakość siary znaczący wpływ ma długość okresu zasuszania – transport immunoglobulin z krwi to 4-5 tygodni przed wycieleniem, a gwałtownie przyspiesza w ostatnich 2 tygodniach. Okres zasuszenia nie powinien być dłuższy niż 8 tygodni, ale i nie krótszy niż 4 tygodnie. Krowa w tym czasie musi być dobrze żywiona, ale to nie znaczy że przekarmiana.

Więcej wskazówek z praktyki o tym jak przeprowadzić krowę przez te najważniejsze 3 tygodnie będące początkiem kolejnej laktacji już w majowym numerze TB.
Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 17:37