Resort rolnictwa poinformował, że Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej, ale również zmieniający niektóre inne ustawy.
Projekt dostosowuje m.in. przepisy dotyczące zadań Inspekcji Weterynaryjnej do rozwiązań obowiązujących w Unii Europejskiej, kontroli urzędowych czynności, które są przeprowadzane w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego.
Ubój bydła do 12 miesiąca życia
Wśród najważniejszych zmian resort wymienia umożliwienie dokonywania uboju w gospodarstwie bydła w wieku do 12. miesiąca życia, w ramach produkcji mięsa na użytek własny. Rozwiązanie to jest realizacją postulatów zgłaszanych przez rolników.
- To jest rozszerzenie zasad uboju gospodarskiego z wieku 6 miesięcy do 12 miesięcy. To na pewno jest krok w dobrym kierunku. Do tej pory ograniczeniem był wiek bydła do 6 miesięcy. Rozszerzenie tego o kolejne 6 miesięcy pozwoli rolnikowi uzyskać więcej mięsa na użytek własny. Dzięki temu rolnik będzie mógł ubić odsadka o wadze nawet 400 kg. Dotychczas rolnicy mogli we własnym gospodarstwie pozyskać jedynie cielęcinę, a teraz będą mogli pozyskać młodą wołowinę o zupełnie innych walorach kulinarnych – komentuje zmianę przepisów Jacek Zarzecki, prezes PZHiPBM.
Elektroniczna książka leczenia zwierząt
Stworzona zostanie elektroniczna książka leczenia zwierząt. Zapewni ona dostępność – dla celów kontroli urzędowych – pełnej informacji dotyczącej stosowania produktów leczniczych u zwierząt, z których lub od których pozyskuje się żywność.
- Elektroniczna książka leczenia zwierząt to jest jedna z rzeczy o którą apelował sektor wołowiny od bardzo dawna. Ułatwi to przede wszystkim nadzór nad dystrybucją i zużyciem leków, które są stosowane, a także będzie możliwość szybkiej weryfikacji leczenia poszczególnych zwierząt. Dotychczas wszystko było rejestrowane na papierze i ciężko w tej kwestii było przeprowadzać dokładne analizy, jeżeli chodzi o zużycie leków. Będziemy mieli dostęp do wersji elektronicznej, gdzie za pomocą jednego kliknięcia będzie można sprawdzić historię leczenia każdego zwierzęcia i to jest bardzo ważne. To też jest istotne w gromadzeniu danych przez UE na temat zużycia leków w poszczególnych państwach członkowskich czy też rodzajach zwierząt. W bydlę mięsnym zużycie leków jest minimalne ale warto aby móc tą kwestię rejestrować i monitorować. To na pewno da lepszy nadzór i pozwoli na szybką weryfikację historii leczenia poszczególnych zwierząt. Do tych informacji będzie miał dostęp lekarz weterynarii i hodowca. Historia leczenia będzie przypisana do zwierzęcia, a nie gospodarstwa, więc skorzysta z tego również nowy właściciel, gdyż będzie można sprawdzić jaki jest stan zdrowotny zwierzęcia przed zakupem – dodaje Zarzecki.
Inne zmiany regulowane nowelizacją
Określone zostały zadania i kompetencje Inspekcji Weterynaryjnej w związku z unijnymi przepisami w obszarze ochrony zdrowia zwierząt oraz bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego, a także żywności znajdującej się w rolniczym handlu detalicznym.
Ponadto uregulowano kwestię dotyczącą przywozu niezharmonizowanych produktów pochodzenia zwierzęcego z państw trzecich.
- Minister rolnictwa i rozwoju wsi będzie mógł określić w rozporządzeniu weterynaryjne wymagania przywozowe dla produktów pochodzenia zwierzęcego, jeżeli nie zostały one ustanowione w przepisach UE. Produkty pochodzenia zwierzęcego, dla których zostaną ustalone krajowe przepisy przywozowe, będą mogły być wprowadzane na rynek wyłącznie na terytorium Polski.
Nowe przepisy mają wejść w życie 1 czerwca 2022 r.
oprac. dkol na podst. MRiRW
fot. Kolasińska