StoryEditor

UE: W listopadzie wołowina taniała

Listopadowa średnia cena wołowiny na rynkach unijnych była niższa od stawki notowanej w tym samym czasie rok wcześniej.
11.01.2017., 11:01h

Odnotowana w listopadzie średnia cena mięsa wołowego na rynkach Wspólnoty wynosiła 3691,90 euro za tonę i była tym samym niższa o 2,9% w porównaniu ze stawką notowaną w analogicznym okresie przed rokiem. 



Na rynku globalnym drożej


Natomiast w porównaniu z październikiem 2016 r. stawka ta była wyższa o 1,7%. W odniesieniu do rynku globalnego, listopadowa średnia cena mięsa wołowego o 2% niższa. Średnia cena wołowiny na rynku światowym wynosiła 3756,40 euro/t (4056,50 dolarów/t). W stosunku do stawki sprzed roku, była wyższa o 3,9%, natomiast w porównaniu z październikiem 2016 r. była wyższa o 2,9%. 



Skup żywca wołowego w kraju


Jeśli chodzi o ceny skupu żywca wołowego w Polsce, to według ostatniej sondy cenowej przeprowadzonej przez redakcję „top agrar Polska”, najwyższa cena za byki w wadze poubojowej to 13,10 zł netto/kg, a najniższa to 12,70 zł netto/kg. W wadze żywej za byki ubojnie płacą maksymalnie 7,60 zł netto/kg, a minimalnie 6,60 zł netto/kg.  



Duże różnice w przypadku jałówek


Największe różnice w porównaniu do cen z 21 grudnia 2016 r. obserwujemy w przypadku jałówek. Najwięcej producenci otrzymają 12,60 zł netto/kg w wadze poubojowej, a najmniej 11,40 zł netto/kg. W wadze żywej za jałówkę ubojnie płacą maksymalnie 6,50 zł netto/kg, a minimalnie 5,50 zł netto/kg.


Gdzie najwięcej płacą za krowę?
Najwyższa cena za krowę w wadze poubojowej to 11,00 zł netto/kg, a najniższa 10,00 zł netto/kg. W wadze żywej za krowę producent otrzyma maksymalnie 5,50 zł netto/kg, a minimalnie 4,80 zł netto/kg.


Niewielkie zmiany
W stosunku do średnich cen z końca grudnia, ceny z ostatniego tygodnia różnią się nieznacznie i wynoszą odpowiednio: 10,82 zł/kg za byka rasy mięsnej, 10,74 zł/kg za byka rasy HF, 9,58 zł/kg za jałówkę mięsną i 9,56 zł/kg za jałówkę rasy HF, 8,69 zł/kg za krowę rasy mięsnej i 8,71 zł/kg za krowę HF.   ag, al


Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 09:50