StoryEditor

Unijna wołowina wraca do Chin

Wreszcie unijna wołowina zacznie być eksportowana do Chin – poinformował media komisarz ds. rolnictwa, Phil Hogan. Wysyłki mają się zacząć jeszcze przed końcem tego roku.
09.05.2016., 14:05h

Po długich 16 latach „rozłąki” handlu unijnych producentów z Państwem Środka wreszcie uda się powrócić Europejczykom do gry. W tym celu przez najbliższe kilka tygodni zakłady produkujące wołowinę w Holandii, Wielkiej Brytanii, Francji, Belgii i we Włoszech będą przechodziły kontrole inspektorów z Chin. Do tej pory, w styczniu taka kontrola odbyła się już Irlandii. W tej chwili Irlandia jest na etapie doprecyzowywania szczegółów technicznych, koniecznych do uruchomienia transportu.

Tak długa przerwa w handlu z Chinami była spowodowana restrykcjami, wynikającymi z obaw przed tzw. chorobą szalonych krów (BSE). Nadal pozostaje zamknięty dla całości UE rynek japoński, jednak cały czas trwają starania o odzyskanie także jego. Na chwilę obecną mogą tam wysyłać wołowinę jedynie Francuzi, Irlandczycy, Holendrzy, Polacy oraz Duńczycy. W 2015 r. wartość eksportu mięsa wieprzowego na rynek japoński wzrosła dwukrotnie, z 432 mln euro do 934 mln euro

Odzyskanie rynku chińskiego to bardzo ważny krok w pozyskiwaniu dużych rynków zbytu. Chiny są drugim (po USA) największym rynkiem zbytu dla towarów rolno-spożywczych. ag, na podst. FAPA

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2024 17:53