
Polska Izba Mleka przypomina o niedawno wprowadzonym w życie Standardzie Certyfikacji Systemów Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności “Bez GMO”, który przewiduje możliwość oznaczania produktów żywnościowych certyfikatem “Bez GMO” i według organizacji doskonale wpisuje się w ustawę.
System pozwala znakować produkty mleczarskie pochodzące od zwierząt karmionych paszami niezawierającymi GMO. Ponadto niedługo odbędzie się szkolenie “Standard PIM “Bez GMO” – cele, procedury, wymagania”, sfinansowanym z Funduszu Promocji Mleka. Spotkanie odbędzie się 26 lipca 2019 roku, na które Polska Izba Mleka serdecznie zaprasza osoby zainteresowane tą sprawą.
Produkty, które zgodnie z ustawą zostaną objęte nowym systemem znakowania, to jedno i wieloskładnikowe produkty (żywność i pasze) pochodzenia roślinnego, które mają odpowiedniki modyfikowane genetycznie dopuszczone do obrotu na rynku Unii Europejskiej.
Kolejną grupą produktów, które będą mogły korzystać z oznaczenia określonego w ustawie, będą produkty pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, mleko, jaja, sery) pochodzące od zwierząt lub ze zwierząt karmionych paszami bez GMO.
Źródło: Biuro kampanii „Wolne od GMO”/prawo.pl