Na internetowej giełdzie nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego Fonterra 6 października br. średni indeks cen kontraktów terminowych na wszystkie produkty mleczarskie zwiększył się o 9,9%. Jest to już czwarta z kolei aukcja, na której odnotowano znaczy wzrost tego indeksu. W październiku najbardziej na wartości zyskała maślanka w proszku, cena wzrosła o 13,8% do poziomu 1945 USD/t. Znacznie zdrożało także odtłuszczone mleko w proszku (OMP), za które płacono 2267 USD/t (wzrost o 13,4%) oraz pełne mleko w proszku (PMP) sprzedawane w cenie 2824 USD/t (wzrost o 12,9%). Więcej o 9,9% płacono za bezwodny tłuszcz mleczny, tj. 3763 USD/t. Za laktozę można było otrzymać 524 USD/t (wzrost o 5,9%), a za kazeinę podpuszczkową 6048 USD/t (wzrost o 4,0%). Na pierwszej w październiku aukcji Fonterry nieznacznie więcej tj. o 0,5% płacono za ser Cheddar, tj. 3234 USD/t. Natomiast cena masła spadła o 2,3% do poziomu 3037 USD/t. Następna aukcja Fonterry odbędzie się 20 października br. les