StoryEditor

Uwaga na mikotoksyny

"Innowacyjne i naturalne rozwiązania w ochronie zdrowia zwierząt gospodarskich“ – to temat forum, które w ramach obchodów jubileuszu 5-lecia działalności firmy Biomin, w drugiej połowie stycznie br. w Jachrance k. Warszawy, zgromadziło ok. 200 osób.
18.02.2014., 13:02h

Zdaniem dr Jana Marczuka z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej  Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, kluczowe znacznie dla długowieczności krów mają z jednej strony zapewnienie im maksymalnego komfortu, a z drugiej – ograniczenie czynników stresowych. Należy również wziąć pod uwagę wpływ czynników anatomicznych i fizjologicznych, które czynią krowy podatnymi na choroby układu oddechowego, stłuszczenie wątroby, choroby gruczołu mlekowego czy choroby metaboliczne. Te i inne problemy zdrowotne są główną przyczyną (ok. 83% przypadków) wczesnego eliminowania krów z hodowli.
Specjalista mówił też o mikotoksynach, które stanowią realne zagrożenie dla zdrowia krów oraz doświadczeniach związanych z wykorzystaniem wiążących je preparatów. Według prelegenta (w stadach gdzie wykazano przewlekłe zatrucie mikotoksynami) przyczyniają się one do wzrostu dziennej wydajności mlecznej oraz spadku liczby komórek somatycznych w mleku. Ich wykorzystanie skraca również czas gojenia się ran w racicach i tym samym zmniejsza liczbę przypadków kulawizn.
– Ponadto w okresie suplementacji obserwowano istotny wzrost stężenia sumy niezbędnych aminokwasów – egzogennych, natomiast nie było zmian w sumie aminokwasów endogennych. Badania laboratoryjne krwi wykazały też znaczną poprawę stanu czynnościowego wątroby – mówił specjalista.

opr. mj

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 12:06