StoryEditor

V Forum Sektora Wołowiny

Na cyklicznej, piątej już z kolei imprezie Sektora Wołowiny spotkała się cała branża - od rolników, po przetwórców i całe grono ekspertów tego świata. 
03.12.2018., 10:12h
Wiele osób z branży czekało na tą imprezę. Jak co roku uczestników czekają interesujące prelekcje i dyskusje w gronie ekspertów Sektora Wołowiny. Kolejny branżowy rok dobiega końca, a wraz z nim nadchodzi okres podsumowań działań Rady Sektora Wołowiny i Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Przed branżą stoją ogromne wyzwania związane z nowymi założeniami WPR, ale także zagrożenia jakie niesie za sobą Brexit.

Najważniejszym założeniem ostatnich czterech spotkań było umocnienie współpracy całego sektora, zarówno producentów, przetwórców, ale także ekspertów i naukowców oraz skrócenie łańcucha dostaw. Współpraca, jak widać gołym okiem się zacieśnia... a co z łańcuchem dostaw? To się okaże... 

Spotkanie rozpoczął tradycyjnie Jerzy Wierzbicki, Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego witając licznie przybyłych uczestników. Ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego na Forum reprezentowała Magdalena Józefecka, a w formie multimedialnej wizytę na Forum złożył Phil Hogan, Komisarz ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich. 

Podczas pierwszej sesji omówiono polityczne uwarunkowania produkcji wołowiny, nowe ramy WPR, a także kierunki rozwoju produkcji wołowiny, w nieco trudniejszych warunkach. Tę właśnie interesującą sesję poprowadził Karol Bujoczek, Redaktor Naczelny Top Agrar Polska. 

Kolejne natomiast sesje poświęcone będą wolnemu handlu unijnego sektora wołowiny i irlandzkiej perspektywie dotyczącej zawartych umów handlowych. 

W spotkaniu wzieli udział m.in ; Jacek Zarzecki z PZHiPBM, Bernd Wirtz z Rady Doradczej German Meat, Jean-Pierre Fleury Przewodniczący Grupy Roboczej ds. wołowiny i cielęciny COPA-COGECA, Czesław Siekierski, Wiesław Różański UPEMI, Pekka Pesonen i wielu innych znakomitych ekspertów tej dziedziny gospodarki. 

Forum Sektora Wołowiny jest współfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 22:27