Wiele osób z branży czekało na tą imprezę. Jak co roku uczestników czekają interesujące prelekcje i dyskusje w gronie ekspertów Sektora Wołowiny. Kolejny branżowy rok dobiega końca, a wraz z nim nadchodzi okres podsumowań działań Rady Sektora Wołowiny i Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Przed branżą stoją ogromne wyzwania związane z nowymi założeniami WPR, ale także zagrożenia jakie niesie za sobą Brexit.
Najważniejszym założeniem ostatnich czterech spotkań było umocnienie współpracy całego sektora, zarówno producentów, przetwórców, ale także ekspertów i naukowców oraz skrócenie łańcucha dostaw. Współpraca, jak widać gołym okiem się zacieśnia... a co z łańcuchem dostaw? To się okaże...
Spotkanie rozpoczął tradycyjnie Jerzy Wierzbicki, Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego witając licznie przybyłych uczestników. Ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego na Forum reprezentowała Magdalena Józefecka, a w formie multimedialnej wizytę na Forum złożył Phil Hogan, Komisarz ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Podczas pierwszej sesji omówiono polityczne uwarunkowania produkcji wołowiny, nowe ramy WPR, a także kierunki rozwoju produkcji wołowiny, w nieco trudniejszych warunkach. Tę właśnie interesującą sesję poprowadził Karol Bujoczek, Redaktor Naczelny Top Agrar Polska.
Kolejne natomiast sesje poświęcone będą wolnemu handlu unijnego sektora wołowiny i irlandzkiej perspektywie dotyczącej zawartych umów handlowych.
W spotkaniu wzieli udział m.in ; Jacek Zarzecki z PZHiPBM, Bernd Wirtz z Rady Doradczej German Meat, Jean-Pierre Fleury Przewodniczący Grupy Roboczej ds. wołowiny i cielęciny COPA-COGECA, Czesław Siekierski, Wiesław Różański UPEMI, Pekka Pesonen i wielu innych znakomitych ekspertów tej dziedziny gospodarki.
Forum Sektora Wołowiny jest współfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
StoryEditor
V Forum Sektora Wołowiny
Na cyklicznej, piątej już z kolei imprezie Sektora Wołowiny spotkała się cała branża - od rolników, po przetwórców i całe grono ekspertów tego świata.