Vion sprzedaje zakłady ubojowe w Bawarii
Największy producent mięsa w Europie Vion postanowił wycofać się z Landshut i Vilshofen, sprzedając swoje udziały w tamtejszych ubojniach na rzecz stowarzyszenia producentów południowej Bawarii EG Südbayern.
Jak poinformował koncern 19 sierpnia, transakcja ma zostać sfinalizowana jeszcze w tym roku, pod warunkiem spełnienia standardowych wymogów zamknięcia i uzyskania zgody odpowiednich organów.
Zobacz też: Vion wycofa się z Niemiec? Zajmie się innym rynkiem
33 000 świń tygodniowo w uboju
Stowarzyszenie EG Südbayern posiada już 49% udziałów w obu zakładach, które wspólnie mają zdolność uboju na poziomie 33 000 świń tygodniowo oraz przetwarzania mięsa na poziomie 650 ton tygodniowo. Oba zakłady cieszą się uznaniem za wysokie standardy jakości i efektywności, co pozwala im skutecznie zaspokajać lokalny popyt, a także odgrywają znaczącą rolę w eksporcie na rynki południowoniemieckie.
Według Erwina Hocheckera, prezesa zarządu EG Südbayern, pełna integracja zakładów pozwoli stowarzyszeniu jeszcze lepiej wspierać rolników z południowej Bawarii, zapewniając im dostęp do nowoczesnych zakładów przetwórczych i szerokiego rynku z zachowaniem najwyższych standardów jakości. Dodał również, że EG Südbayern pozostanie oddanym partnerem dla sektora wołowiny w Waldkraiburgu, gdzie zamierza kontynuować dostawy bydła w przyszłości.
Dlaczego Vion zdecydował się na sprzedaż ubojni w Bawarii?
Sprzedaż niemieckich oddziałów przez Vion jest częścią szerszej strategii, która zakłada wykorzystanie uzyskanych środków do rozwoju zintegrowanych łańcuchów dostaw w krajach Beneluksu (Belgia, Niderlandy, Luksemburg). Pozostałe niemieckie zakłady Vion są obecnie poddawane strategicznej ocenie, a do czasu podjęcia dalszych decyzji będą działać jak dotychczas.
Dyrektor generalny Vion Ronald Lotgernik podkreślił, że decyzja o sprzedaży zakładów wynika z wieloletniej i udanej współpracy z EG Südbayern. Jest przekonany, że pod ich pełnym zarządem oba zakłady będą nadal odnosić sukcesy i przyczynią się do rozwoju regionalnej produkcji i dostaw żywności.
Na podst. AgraEurope, Vion Food Group