
Cena kwietniowa była zatem o 0,75 euro niższa niż marcowa. Za zniżkami stoją głównie korekty w stosunku do cen w styczniu oraz lutym, które były niedoszacowane oraz zwiększenie popytu na mleko i przetwory mleczne ze strony rynków światowych.
Jeśli chodzi o stawkę za tłuszcz mleczny, to koncern Friesland Campina ustalił ją w kwietniu na poziomie 271,38 euro/100 kg, natomiast za 100 kilogramów białka mlecznego trzeba było zapłacić 542,77 euro, czyli o 2,2% mniej niż miesiąc wcześniej. Za 100 kg laktozy płacono 54,28 euro.
Średnio w 2014 r. rolnicy za mleko otrzymywali około 39,29 euro za 100 kg. Było to nieznacznie mniej (o 0,4%) niż w 2013 r. W tym roku (od stycznia do kwietnia) średnia gwarantowana cena mleka Friesland Campina wynosi 32,25 euro/100 kg, czyli jest o 17,9% niższa niż w tym samym czasie przed rokiem. ag