Średni indeks cen żywności FAO wyniósł w listopadzie br. 156,7 pkt i jest o 1,6% niższy w stosunku do indeksu miesiąc wcześniej. W porównaniu rocznym, tj. z listopadem 2014 r. ceny żywności były niższe o 18,1% – informuje fammu/fapa. Spadek indeksu FAO następował od kwietnia 2014 r. Trend ten zatrzymał się we wrześniu i październiku br. Ale miesiąc później, tj. w listopadzie br. spadały ceny produktów na podstawie, których indeks FAO jest obliczany. Wyjątkiem był cukier, który zdrożał w ciągu września, października i listopada br. W opinii analityków, spadek cen w listopadzie 2015 r. był następstwem silnego kursu dolara amerykańskiego i dużej ilości produktów na rynku. Ceny olejów roślinnych w listopadzie br. spadły w porównaniu do notowań z października 2015 r. o 3,1%, produktów mleczarskich o 2,9%, zbóż o 2,3%, mięsa o 1,6%. Porównując ceny z przed 12 miesięcy, tj. w skali roku najwięcej na wartości straciły produkty: mięso o 23%, następnie zboża i oleje roślinne o 16%, wyroby mleczarskie o 15%. fammu/fapa (opr. les), fot Sierszeńska