![Rolnicy w USA stawiają na soję – coraz mniej pszenicy i kukurydzy](https://static.topagrar.pl/images/2024/07/12/o_544263_1280.webp)
– Dostarcza krowom nie tylko energii netto (w skrobi oraz w strawnym NDF pochodzącym z części wegetatywnych), ale jest również istotnym źródłem włókna fizycznie efektywnego (feNDF), dzięki któremu krowa przeżuwa i ślini się – mówi prof. Kowalski.
Jak jednak zaznacza ekspert, produkcja kiszonki z kukurydzy nie jest ani łatwa, ani tania. Podstawowym problemem w ostatnich latach stały się anomalie pogodowe, a zwłaszcza susze w okresie wegetacji roślin. Także w tym roku, w połowie lipca plantacje kukurydzy kiszonkowej nie wyglądają dobrze w znacznej części naszego kraju (woj. wielkopolskie, łódzkie), a prognozy pogody nie zapowiadają wymaganych opadów atmosferycznych. Jak w obliczu tych problemów w pełni wykorzystać potencjał rośliny i ograniczyć straty?
W najnowszym artykule prof. Kowalski skupił się na omówieniu sposobów zwiększania wartości pokarmowej kiszonki z kukurydzy. Innymi słowy, co zrobić, aby było w niej więcej skrobi, aby była lepiej trawiona w przewodzie pokarmowym. Zamów prenumeratę i czytaj w sierpniowym wydaniu dodatku specjalnego „top bydło”.
opr. mj
Fot. Jajor