StoryEditor

Węgry: Wąglik w wołowinie

Węgierskie służby weterynaryjne wykryły laseczkę wąglika (bacillus anthracis) w mrożonym mięsie wołowym na wschodzie Węgier.
04.07.2014., 13:07h

Dwie krowy, z których pochodziło mięso, zostały nielegalnie ubite w gospodarstwie w miejscowości Tiszafured, położonej 160 km na wschód od Budapesztu.

Pięć osób podejrzanych o zarażenie się tą zakaźną chorobą przebywa już na obserwacji w szpitalu. Nie ma jednak informacji o stanie ich zdrowia.

Wąglik jest groźną chorobą zakaźną nie tylko dla zwierząt, lecz także dla ludzi, u których może powodować zakażenia skóry, przewodu pokarmowego i płuc, prowadząc do śmierci. bcz

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 19:12