Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało, że na rynek Kostaryki będą mogły być wysyłane dodatkowo takie produkty jak mleko zagęszczone, skondensowane i kajmak, sery, masło, słodka śmietana i mleko UHT.
Dotychczas Polska była zatwierdzona do wywozu mleka w proszku, mleka odtłuszczonego w proszku, mleka pełnego w proszku, serwatki w proszku, serwatki demineralizowanej w proszku, śmietanki w proszku, koncentratu białka mleka, koncentratu serwatki, produktów mlecznych z dodatkiem tłuszczy roślinnych.
Ministerstwo dodaje, że zakłady zainteresowane eksportem na rynek kostarykański nowych kategorii produktów powinny skontaktować się z właściwymi terytorialnie powiatowymi lekarzami weterynarii w celu rozpoczęcia procedury uzyskiwania uprawnień.
dkol
StoryEditor
Więcej produktów mleczarskich trafi na Kostarykę
Lista produktów mleczarskich, które polskie zakłady mleczarskie mogą eksportować na rynek Kostaryki została rozszerzona. Negocjacje przyniosły zamierzone efekty.