StoryEditor

Wódka z mleka? Niezły biznes

W Almont nad rzeką Mississipi w Ontario w niewielkiej gorzelni produkowana jest wódka … z mleka. Jaka jest historia i skąd wziął się ten pomysł?  
19.12.2018., 13:12h
Na rynku pojawił się nowy rodzaj wódki, który zawiera składnik odróżniający go od każdego innego! Wódka powstaje z mleka! "Vodkow" został stworzony przez Omida McDonalda i jego kuzyna Neala McCartena, oficjalnych właścicieli Dairy Distillery w Almonte w Ontario w Kanadzie, gdzie powstała mikro destylarnia.  

McDonald inżynier z zawodu, zawsze interesował się destylacją alkoholu. Podczas rozmowy z kuzynem McCartenem, który jest hodowcą bydła mlecznego dowiedział się, że mleko odtłuszczone i pozbawione białka codziennie trafia do ścieków, wraz z zawartym w nim cukrem. Rozmowa szybko zmieniła kierunek i przekształciła się w pytanie: "Czy możesz w takim razie zrobić alkohol z mleka?"

Wszystkie alkohole wytwarzane są poprzez fermentację cukru, jak się okazuje z mlecznego również można! 


– W ten sposób tworzymy nowe możliwości dla producentów mleka, jednocześnie zmniejszając ilość odpadów. W Dairy Distillery używamy cukru rzadko używanego do produkcji alkoholi czyli cukru mlecznego – laktozy – tłumaczą właściciele Dairy Distillery. Powstająca wódka jest alkoholem bezglutenowym, co jest jego ogromną zaletą!

Po raz pierwszy w taki sposób wytworzono alkohol w Mongolii, ponad tysiąc lat temu. Alkohol taki jednak nigdy nie stał się popularny wśród gorzelników ze względu na wysokie koszty i wyzwania związane z produkcją.

Mleko z 3500 mlecznych farm Ontario jest wysyłane do dużych przetwórców, gdzie śmietanka jest usuwana w celu wytworzenia masła, a białka służą do produkcji mleka ultrafiltrowanego, wykorzystywane przez producentów serów i jogurtów. Podczas przygotowywania mleka ultrafiltrowanego wytwarzana jest ciecz bogata w cukier zwana permeatem (wypełniaczem) mleka. Większość permeatu mleka jest wylewana, co powoduje obciążenie środowiska i koszty utylizacji dla producentów mleka.

– W tych odpadach zobaczyliśmy okazję, aby stworzyć światowej klasy alkohole, które mogą wspierać ciężko pracujących lokalnych rolników i środowisko. We współpracy z Uniwersytetem w Ottawie udoskonaliliśmy proces przekształcania permeatu mleka w niewiarygodnie dobry alkohol. Oprócz tego, że robimy znakomity trunek, to dodatkowo pomagamy rolnikom z Ontario chroniąc środowisko – tłumaczą właściciele. 

Destylarnię w Almont można zwiedzić, jest połączeniem nowoczesnego designu z innowacyjnym systemem produkcji alkoholu. 


oprac. na podst. cowsmo.com/ dairydistillery.com
Fot. dairydistillery.com
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. grudzień 2024 22:18