![Francja: Spada spożycie mięsa na osobę](https://static.topagrar.pl/images/2024/07/15/o_536766_1280.png)
Ma to wynikać z faktu powiększania się stada bydła mlecznego w większej liczbie krajów UE, co z kolei jest wynikiem wyższych cen mleka, a także zniesienia kwot mlecznych od 2015 r. – informuje FAMMU/FAPA
Ponadto w 2014 r. z UE 169 tys. ton mięsa wołowego zostanie wyeksportowana (o 4,6% więcej rok temu). Dynamika ta ma jednak słabnąć, szczególnie w 2015 r. – wówczas zmniejszy się do poziomu 1%.
Ocenia się, że spożycie wołowiny ogółem w Unii zwiększy się o 1,2% (do 7 mln 655 tys. ton), a w 2015 r. o kolejne 2,2%. Przeciętny mieszkaniec UE w 2014 r. zje zatem 10,5 kg mięsa przez rok, czyli o 0,9% więcej niż rok wcześniej. e-abi