Ma to wynikać z faktu powiększania się stada bydła mlecznego w większej liczbie krajów UE, co z kolei jest wynikiem wyższych cen mleka, a także zniesienia kwot mlecznych od 2015 r. – informuje FAMMU/FAPA
Ponadto w 2014 r. z UE 169 tys. ton mięsa wołowego zostanie wyeksportowana (o 4,6% więcej rok temu). Dynamika ta ma jednak słabnąć, szczególnie w 2015 r. – wówczas zmniejszy się do poziomu 1%.
Ocenia się, że spożycie wołowiny ogółem w Unii zwiększy się o 1,2% (do 7 mln 655 tys. ton), a w 2015 r. o kolejne 2,2%. Przeciętny mieszkaniec UE w 2014 r. zje zatem 10,5 kg mięsa przez rok, czyli o 0,9% więcej niż rok wcześniej. e-abi
StoryEditor
Wołowina i cielęcina wraca do łask
Według najnowszych prognoz Komisji Europejskiej w 2014 r. produkcja netto wołowiny i cielęciny w Unii wyniesie 7 mln 522 tys. ton, czyli będzie o 1,4% większa niż w 2013 r. Za rok, czyli w 2015 r., wytwórczość tego mięsa powinna zwiększyć się o kolejne 2,3% (do 7 mln 692 tys. ton).