StoryEditor

Wołowina i cielęcina wraca do łask

Według najnowszych prognoz Komisji Europejskiej w 2014 r. produkcja netto wołowiny i cielęciny w Unii wyniesie 7 mln 522 tys. ton, czyli będzie o 1,4% większa niż w 2013 r. Za rok, czyli w 2015 r., wytwórczość tego mięsa powinna zwiększyć się o kolejne 2,3% (do 7 mln 692 tys. ton).
16.07.2014., 09:07h

Ma to wynikać z faktu powiększania się stada bydła mlecznego w większej liczbie krajów UE, co z kolei jest wynikiem wyższych cen mleka, a także zniesienia kwot mlecznych od 2015 r. – informuje FAMMU/FAPA

Ponadto w 2014 r. z UE 169 tys. ton mięsa wołowego zostanie wyeksportowana (o 4,6% więcej rok temu). Dynamika ta ma jednak słabnąć, szczególnie w 2015 r. – wówczas zmniejszy się do poziomu 1%.

Ocenia się, że spożycie wołowiny ogółem w Unii zwiększy się o 1,2% (do 7 mln 655 tys. ton), a w 2015 r. o kolejne 2,2%. Przeciętny mieszkaniec UE  w 2014 r. zje zatem 10,5 kg mięsa przez rok, czyli o 0,9% więcej niż rok wcześniej. e-abi

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 03:26