Amerykanie w ciągu pierwszych 10 miesięcy br. wyeksportowali ok. 1,134 mln ton wołowiny, tj. o ok. 3% więcej niż w analogicznym okresie 2013 roku – informuje Fammu. Pod względem wartościowym przychody z tytułu tego wywozu zwiększyły się o 15% do kwoty 5,865 mld USD (dolarów). Wzrost eksportu był wynikiem zwiększonej sprzedaży do Meksyku (wzrost o 17%) i Hongkongu/Chin (wzrost o 23%). Ponadto Amerykanie sprzedali więcej mięsa wołowego także do Japonii (wzrost o 2%), Korei Południowej (wzrost o 12%), w rejon Karaibów (wzrost 20%) i południowo wschodniej Azji (wzrost o 17%). W ciągu 10 miesięcy br. także UE zakupiła z USA o 2% więcej wołowiny niż w analogicznym okresie 2013 r. W bieżącym roku spadł amerykański eksport wołowiny do Kanady (spadek o 22%), Egiptu (spadek o 8%), Ameryki Środkowej i Południowej (spadek o 9%) oraz do Wietnamu (spadek o 47%). W bieżącym roku znaczny wzrost eksportu mięsa wołowego i cielęcego odnotowali Australijczycy. W okresie od stycznia do listopada br. wywóz ten wzrósł o 17% w porównaniu do analogicznego okresu 2013 roku. Dzięki wysokiemu pobytowi na wołowinę na światowym rynku utrzymującemu się przez większą część 2014 r. Australijczykom udało się uniknąć załamania na własnym rynku wołowiny, co mogło nastąpić z powodu wysokiego uboju bydła spowodowanego suszą. Fammu (opr. les)