Unijne obroty handlu zagranicznego mięsem z tzw. krajami trzecimi osiągną w 2015 r. najwyższy poziom notowany od wielu lat – wskazują na to aktualne dane Komisji Europejskiej. Wartość wwozu i wywozu mięsa i żywych zwierząt w pierwszych trzech kwartałach 2015 r. wyniosła 11,57 mld euro, tj. o 8,5% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Należy przy tym zwrócić uwagę na to, że obroty wzrosły mimo rosyjskiego embarga.
Z eksportu mięsa i zwierząt do unijnych firm wpłynęło ok. 7,39 mld euro, co sprawia że ubiegłoroczny poziom przekroczono o 8% (lub o 549 mln euro). Szczególnie sprawni okazali się eksporterzy wołowiny, przy czym wysoka okazała się tegoroczna wartość wywozu żywych zwierząt, która w porównaniu z okresem od stycznia do września 2014 r. była wyższa o 29% (lub o 1,37 mld euro). Pod względem ilościowym wywóz wzrósł o ok. 7%.
Ważnym produktem eksportowym jest wieprzowina, której wartość sprzedaży od stycznia do września br. wyniosła 4,23 mld euro i była wyższa o 4,4% niż rok wcześniej. Wynik ten byłby prawdopodobnie jeszcze wyższy, gdyby nie spadek cen na światowych rynkach. Wartość sprzedaży mięsa drobiowego w rozpatrywanym okresie 2015 r. wyniosła 1,57 mld euro i była wyższa o 4,6% niż rok wcześniej, ale pod względem ilościowym odnotowano spadek o 2,1%.
Jednocześnie w pierwszych trzech kwartałach br. wzrosła także wartość importu mięsa do UE, która wyniosła 4,18 mld euro i była wyższa o 9,3% niż w identycznym okresie 2014 r. Pod względem wartości największy okazał się w br. import mięsa drobiowego wynoszacy 1,77 mld euro, który był o 7,6% większy niż rok wcześniej (w okresie styczeń-wrzesień). W rozpatrywanym okresie br. odnotowano 12,5% wzrost importu wołowiny, tj. do poziomu 1,53 mld euro. Wwóz wieprzowiny do UE odgrywa drugorzędną rolę, wartość importu tego mięsa w okresie od stycznia do września br. to ok. 44,4 mln euro. AgE (opr. les), fot. Sierszeńska