
Do końca września 2016 r. we wszystkich krajach Wspólnoty wytworzono prawie 6,83 mln ton serów. Jest to o ok. 2,6% więcej niż w tym samym okresie rok wcześniej. Wzrost ten był możliwy przede wszystkim dzięki zwiększeniu produkcji serów w Niemczech (o 0,8%) oraz w Holandii (o 6,7%). A ponieważ są to kraje dominujące w produkcji serów w skali unijnej, stąd zmiany te tak znacząco przyczyniły się do podniesienia ogólnego bilansu w UE. I to mimo, iż produkcja we Francji (drugiego najważniejszego dostawcy serów) po trzech pierwszych kwartałach spadła o 2,3%.
Jeśli chodzi o wynik produkcyjny przetworów mlecznych w Polsce w okresie od stycznia do września 2016 r., to on także się zwiększył o 2,9% w porównaniu z tym samym okresem przed rokiem, osiągając poziom ponad 600 tys. ton). Jedynie we Włoszech produkcja serów była na stabilnym poziomie. ag, na podst. FAPA