W Polsce od 2016 r. rośnie spożycie mięsa wołowego. W 2017 r. przeciętny mieszkaniec Polski skonsumował 3,2 kg wołowiny, tj. o 1,1 kg więcej niż w 2016 r.
W Polsce rośnie zainteresowanie konsumentów wołowiną opatrzoną znakiem jakości QMP (Quality Meat Program). Certyfikat QMP daje gwarancję, że wołowina pozyskiwana jest dobrej jakości kulinarnej, od młodych zwierząt, pochodzi z ras mięsnych, a ponadto zwierzęta są utrzymywane w warunkach chowu zgodnych z podstawowymi zasadami dobrostanu.
Spożycie wołowiny w Polsce jest mimo wszystko dużo niższe niż średnio na rynku unijnym. W 2017 r. przeciętny mieszkaniec UE konsumował 10,8 kg wołowiny – blisko 3,5-krotnie więcej niż w Polsce.
Prognozowany rozwój gospodarczy kraju oraz stopniowa poprawa dochodów ludności będą czynnikami wpływającymi na sukcesywne zmniejszenie się różnicy w poziomie konsumpcji wołowiny między Polską a najbardziej zamożnymi krajami UE. Ponadto dalszy wzrost spożycia mięsa wołowego będzie determinowany rosnącym pogłowiem mięsnych ras bydła, które produkują lepszej jakości wołowinę. Czynnikami sprzyjającymi rozwojowi konsumpcji będzie także coraz większa dostępność dań na bazie wołowiny w placówkach żywienia zbiorowego oraz tendencja do coraz częstszego spożywania posiłków poza domem, szczególnie przez mieszkańców ośrodków miejskich. Do zwiększenia konsumpcji przyczyni się także promocja tego gatunku mięsa i zwiększenie świadomości konsumentów jak wybrać dobrą wołowinę kulinarną oraz gdzie jej szukać…
oprac. dkol na podst. polskaziemia.pl
StoryEditor
Wzrost spożycia wołowiny?
W Polsce nadal wołowiny spożywa się znacznie mniej niż w innych krajach unijnych. Jednak spożycie rośnie, a jakość wołowiny się poprawia. Konsument także jest bardziej świadomy…