Na drugiej lutowej sesji internetowej platformy handlowej nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Trade Dairy) średnia cena dla wszystkich produktów mleczarskich ze wszystkich kontraktów terminowych wzrosła o 10,1% i wyniosła 3366 USD/t. Wzrosły ceny wszystkich produktów. Najwięcej zdrożał ser Cheddar, tj. o 16,8%, za który płacono 3054 USD/t. Znacząco wzrosła także cena pełnego mleka w proszku, tj. o 13,7%, za które można było uzyskać 3272 USD/t. Za bezwodny tłuszcz mleczny płacono 4214 USD/t, tj. więcej o 6,4% niż na sesji 3 lutego br. W podobnym zakresie wzrosła cena odtłuszczonego mleka w proszku, tj. o 5,7%, do poziomu 2744 USD/t. Za suszoną serwatkę płacono 2674 USD/t (wzrost o 1,9%), a za masło – 3823 USD/t (wzrost o 1,1%). Następna aukcja Fonterry odbędzie się 3 marca br. les