StoryEditor

Zajazd Tusinek dywersyfikuje dochody: jerseye, kozy, hotel i restauracja

Zajazd Tusinek w miejscowości Rozogi to miejsce, gdzie na pierwszy rzut oka widać ideę promowania lokalnej, tradycyjnej i zdrowej żywności. Tuż obok gospodarstwa powstała restauracja, sklep oraz znakomicie rozwinięty ośrodek rekreacyjno-szkoleniowy, hotel oraz SPA. Idealne miejsce na weekendowy wypad z rodziną. Ale jak to się wszystko zaczęło?
18.06.2024., 08:15h

Teresa i Grzegorz Winiarkowie to z wykształcenia księgarze, wychowani w Warszawie, prowadzili także ośrodek szkoleniowy PAN w Wierzbie na Mazurach. W 1992 r. kupili upadające gospodarstwo w Rozogach na pograniczu Warmii i Mazur oraz Mazowsza, wymagające generalnego remontu. Od razu wiedzieli, czym chcą się zająć, idea ta bowiem przyświeca Grzegorzowi Winiarkowi do dziś. – Pracowałem w PAN w Wierzbie razem z żoną Teresą. Oboje pochodziliśmy z Warszawy, ale nie chcieliśmy tam wracać na emeryturze. Kupiliśmy gospodarstwo, od razu wiedzieliśmy, że chcemy produkować tradycyjną i regionalną żywność. Powstał sklep i restauracja, która pozwoliła rozwijać gospodarstwo i produkcję, powstał hotel, cała część rekreacyjna i mleczarnia. Niestety żona, która była sercem tego miejsca, zmarła 4 lata temu – wspomina Grzegorz Winiarek.

image
W Tusinku produkowane są również sery kozie. 
FOTO: Kolasińska

Niełatwe początki

Budynki inwentarskie wymagały sporych inwestycji, podobnie jak 40 ha ziemi wokół. Obecnie w Rozogach są utrzymywane krowy jer...

Pozostało 82% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
16. lipiec 2024 09:58