StoryEditor

Zdrowie krów mlecznych – zrozumieć i działać!

Zdrowie krów mlecznych – zrozumieć i działać, to temat przewodni konferencji skierowanych dla hodowców krów mlecznych organizowanych przez firmę Blattin, które odbyły się pod koniec lutego w sześciu różnych lokalizacjach w całej Polsce.

04.03.2025., 10:00h

XXII konferencja Blattin dla hodowców bydła i producentów mleka w szczególności poświęcona była w tym roku dwóm zagadnieniom - problemom okresu okołoporodowego oraz wpływowi mykotoksyn na zdrowie krów mlecznych.

Dlaczego krowy kładą się po porodzie?

image
 profesor Zygmunt Maciej Kowalski
FOTO: Zieja

To pytanie zadał obecnym na spotkaniach hodowcom na początku swojego wykładu profesor Zygmunt Maciej Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Specjalista podkreślał jak ważne jest żywienie mineralno-witaminowe krów mlecznych w okresie zasuszenia oraz po porodzie.

Zobacz także: Systemy żywienia bydła w zależności od utrzymania i wydajności

– Według najnowszych badań na każdy przypadek hipokalcemii klinicznej w stadzie, czyli zalegania poporodowego z widocznymi objawami stoi ok. 8-10 przypadków hipokalcemii subklinicznej, czyli takiej których objawów gołym okiem nie zauważymy, a ma ona ogromny wpływ na zdrowie krów – mówił profesor Kowalski.

Wykładowca zaznaczył, że bardzo istotny jest bilans anionowo-kationowy (czyli DCAD) w paszy, dlatego powinniśmy badać TMR.  Profesor Kowalski dodał, że dodatek soli anionowych do dawki paszy, zalecanych przed porodem powinien być dostosowane do poziomu DCAD.

Mykotoksyny groźne dla krów

image
Dr. Damien P. Prévéraud
FOTO: Zieja

Dr. Damien P. Prévéraud doradca żywieniowy w firmie Adisseo France, doktor nauk w dziedzinie biologii oraz żywienia zwierząt w swoim wykładzie przybliżył hodowcom problem mykotoksyn w żywieniu krów mlecznych.

– Krowy są mniej wrażliwe na mykotoksyny niż świnie, jednak nie możemy bagatelizować tych substancji, które mają wpływ na zdrowie, wydajność oraz rozród. Działanie metabolitów mykotoksyn pozostających w żwaczu może być nawet groźniejsze niż same mykotoksyny, podobnie jak współdziałanie kilku mykotoksyn jest dużo bardziej destrukcyjne – mówił specjalista.

Wykładowca podkreślił, że nie możemy lekceważyć działania mykotoksyn, ponieważ mają one negatywny wpływ nie tylko na zdrowie, ale również na produkcję mleka.

image

Czy produkcja mleka nadal się opłaca? [Reportaż]

Dominika Zieja
Autor Artykułu:Dominika Zieja
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. marzec 2025 13:01