StoryEditor

Złote medale dla mleczarni na Polagrze

Aż 14 spośród 26 złotych medali przyznawanych podczas Polagry Food, trafiło do branży mleczarskiej.
01.10.2014., 14:10h

Rychłe uwolnienie rynku mleka i związane z nim szanse rozwoju są zapewne jedną z głównych przyczyn bardzo bogatej oferty branży mleczarskiej, jaką można oglądać podczas tegorocznych targów Polagra Food w Poznaniu (impreza rozpoczęła się 29 września i potrwa do 2 października br.). Na rekordowej, jak na ten sektor powierzchni ekspozycji ok. 1 tys. m2, zaprezentowało się ponad 20 czołowych przetwórców mleka. Rekordowa była także przyznana przetwórcom mleka liczba Złotych Medali. W szranki o te zaszczytne nagrody staje co roku ok. 500 producentów żywności. Sąd konkursowy pod przewodnictwem prof. Erwina Wąsowicza z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przyznał ich tym razem łącznie 26, z czego 14 powędrowało do przetwórców mleka. Wśród kryteriów liczyła się m.in. innowacyjność, estetyka i bezpieczeństwo środowiska. Poniżej lista laureatów:

– Twaróg kozi kanapkowy - 150 g, Agro-Danmis Gramowscy Sp.j., Wyszyny;
– Ser twarogowy grodkowski pełnotłusty „Klinek” oraz Mleko odtłuszczone w proszku, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole;
– Ser twarogowy półtłusty, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, Międzybórz;
– Ale! Mleko mikrofiltrowane 3,2% (butelka o podstawie kwadratu 1l) oraz Hej! de’Serek truskawkowy, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku;
– Czarna Perła ser długodojrzewający, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, Włoszczowa;
– Ser gryficki wędzony oraz Ser mierzwiony edamski plastry – 150 g, Spółdzielnia  Mleczarska Mlekovita, Wysokie Mazowieckie;
– Ser „Dymek” pełnotłusty, Spółdzielnia  Mleczarska „Sudowia”, Suwałki;
– Twarożek domowy grani – gzik, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie;
– Delia – jogurt naturalny z czarną porzeczką, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Top-Tomyśl, Nowy Tomyśl;
– Mozzarella ser – 100g, Zakład Mleczarski Sp. z o.o. w Łaszczowie;
– Jogurt  śródziemnomorski z miodem – 135 g, Zakład Przetwórstwa Mleka  „Mlecz” Sp. z o.o. w Wolsztynie.

Ogromną popularnością wśród zwiedzających cieszyły się także targi Smaki Regionów
(odbywały się równolegle od 27 do 30 września). Tu także można było spotkać liczne grono ok. 20 wystawców z sektora mleczarskiego, w tym niewielkie spółdzielnie i firmy przetwórcze oraz indywidualne gospodarstwa rolne wytwarzające produkty na bazie starych receptur w niewielkiej skali.

mj

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2024 19:00