
Jak podkreśla Lely, takie rozwiązanie daje szansę na osiągniecie lepszych dochodów z produkcji mleka, ponieważ wpisuje się w aktualne trendy na rynku. Konsumenci oczekują bowiem produktów regionalnych o unikatowych walorach odżywczych i pochodzących od ściśle określonych gospodarstw.
Na instalację nowych urządzeń zdecydowało się już 8 miesięcy temu gospodarstwo Dobbelhoeve w Udenhout (Holandia), a produkowane w nim mleko o nazwie „Mijn Melk” od 9 września br. ma trafić do większości supermarketów Albert Heijn.
– System zapewnia wysokie standardy jakości, porównywalne do tych osiąganych w warunkach przemysłowych. Jakość i smak mleka są doskonale zachowane, ponieważ bezpośrednie przetwarzanie w gospodarstwie jest znacznie szybsze i oferuje krótszą drogę między krową a konsumentem – mówi Alexander van der Lely, zaznaczając, że ważną funkcją system jest jego elastyczność. Ze względu na możliwość przerobu mleka tylko od części stada, hodowca będzie mógł dostosować przerób do aktualnego popytu na mleko.
opr. mj/Lely
Fot. firmowe