Lely Orbiter to nowy automatyczny system, który działa przez 24 godziny/dobę. Przetwarza mleko surowe, pozyskiwane przez robota udojowego bezpośrednio na mleko spożywcze, które trafia do butelek i jest gotowe do picia. W ten sposób firma daje rolnikom możliwość wprowadzania na rynek własnego mleka bezpośrednio do konsumentów, pomijając w ten sposób pośrednictwo przetwórcy.
Jak podkreśla Lely, takie rozwiązanie daje szansę na osiągniecie lepszych dochodów z produkcji mleka, ponieważ wpisuje się w aktualne trendy na rynku. Konsumenci oczekują bowiem produktów regionalnych o unikatowych walorach odżywczych i pochodzących od ściśle określonych gospodarstw.
Na instalację nowych urządzeń zdecydowało się już 8 miesięcy temu gospodarstwo Dobbelhoeve w Udenhout (Holandia), a produkowane w nim mleko o nazwie „Mijn Melk” od 9 września br. ma trafić do większości supermarketów Albert Heijn.
– System zapewnia wysokie standardy jakości, porównywalne do tych osiąganych w warunkach przemysłowych. Jakość i smak mleka są doskonale zachowane, ponieważ bezpośrednie przetwarzanie w gospodarstwie jest znacznie szybsze i oferuje krótszą drogę między krową a konsumentem – mówi Alexander van der Lely, zaznaczając, że ważną funkcją system jest jego elastyczność. Ze względu na możliwość przerobu mleka tylko od części stada, hodowca będzie mógł dostosować przerób do aktualnego popytu na mleko.
opr. mj/Lely
Fot. firmowe
StoryEditor
Żółta rewolucja w Lely
Znana z robotów udojowych firma kolejny raz zaskoczyła. Tym razem wprowadza na rynek system do przerobu mleka!